Stichting CreaPower

Main menu: Home CreaPower Agenda Foto's Forum Patronen Sponsors Contact

Haken voor couveusekindjes

fwwds (44K)

Er zijn meerdere initiatieven in Nederland om voor vroeggeboren/couveuse kindjes te haken. Wij dragen graag een steentje bij en diverse vrijwilligers haken voor een van deze mooie initiatieven! Op 15 juni 2014 kwamen CreaPower vrijwilligers bij elkaar in buurtcentrum De Cartoon in Almere om samen te haken. Hieronder tref je informatie aan over de verschillende initiatieven.

CreaPower minis (27K)

Inktvisjes

Inktvisjes (13K)

In januari 2013 haakte een Deense vrouw een inktvisje voor een veel te vroeg geboren kindje. Dit inktvisje werd bij het kindje in de couveuse gelegd en het bleek dat het kindje daar een stuk rustiger van werd en ook niet meer zo vaak aan de slangen en sonde trok. Ook andere te vroeg geboren kindjes kregen zo'n inktvisje en wat bleek: de ademhaling en hartslag van de kindjes werden regelmatiger en het zuurstofgehalte in hun bloed werd hoger. Waarschijnlijk lijken de tentakels van de inktvisjes op de navelstreng die de kindjes vasthielden toen ze nog in de buik van hun moeders zaten. Ook de andere kindjes bleken veel minder vaak hun slangen los te trekken. In Denemarken was een mooi project ontstaan: inktvisjes haken voor kindjes die daar in de couveuse lagen.
Al snel waaide dit project over naar Zweden. Ook daar werd het ene ziekenhuis na het andere enthousiast over de effecten van de inktvisjes. En vele Zweedse vrouwen begonnen inktvisjes te haken. Het project "Sma blackfiskar" oftewel "Kleine inktvisjes" was geboren.
Inmiddels zijn er ook meer dan 50 Nederlandse en Belgische ziekenhuizen die inktvisjes willen ontvangen om bij de kindjes te leggen.

Inktvisjes3 (46K)

Meer informatie over de inktvisjes en het project binnen Nederland en Belgie is te vinden op kleine-inktvisjes.eu

Hier vind je de patronen van de inktvisjes en hier de lijst met goedgekeurde garens.

Je kunt zelf kiezen voor welk ziekenuis je aan de slag gaat. Let wel, somminge ziekenhuizen hebben speciale (aanvullende) eisen over versieringen en anderen zaken. Check de eisen per ziekenhuis hier.

Earlybirds

Stichting Earlybirds Fotografie maakt belangeloos fotoreportages van te vroeg geboren kindjes in het ziekenhuis. Een heftige periode voor ouders en kinderen en met een fotoreportage schenken we ouders een prachtige herinnering aan de eerste periode met hun kindje. Een periode die naast angst en zorgen ook veel liefde kent. Deze liefdevolle momenten leggen de fotografen van deze stichting vast. Door het hele land zijn er momenteel zo'n honderd professionele fotografen aangesloten die zich vrijwillig voor de ouders inzetten.
earlybrids (36K)
Speciaal voor de kindjes op de neonatologie heeft Earlybirds fotografie de earlybirdjes gelanceerd. Deze gehaakte vogeltjes geven kindjes een gevoel van geborgenheid en de sliertjes van de staart doen aan als een navelstreng. Hierdoor kunnen kindjes minder aan de slangetjes trekken wat natuurlijk alleen maar rust met zich mee brengt. Alle earlybirdjes worden via de stichting verspreid. De earlybirdjes worden door hen gecontroleerd, gewassen en verpakt. Alleen de verpakte earlybirdjes zijn veilig bevonden om te schenken aan deze kwetsbare doelgroep.

early (19K)

Kijk voor meer informatie over stichting Early birds op www.earlybirdsfotografie

Hier vind je de patronen en de lijst met goedgekeurde garens die je kunt gebruiken: www.earlybirdsfotografie

Maasmuisjes

De Maasmuizen zijn speciaal bedoeld voor de premature kindertjes die liggen in het Maasstadziekenhuis in Rotterdam.
Kijk voor meer informatie over de Maasmuisjes en het haakpatroon op hun facebookpagina.

maasmuizen (23K)

Let op: voor zowel de inktvisjes als de earlybirds en maasmuizen gelden strenge regels i.v.m. de tere gezondheid van de kleine kinderen! Lees daarom voordat je aan de slag gaat goed de aanwijzingen op de sites. Er zijn o.a. richtlijnen voor te gebruiken materialen en de grootte van de gehaakte beestjes. Alle gehaakte beestjes worden eerst door ambassadeurs gekeurd en gewassen voordat ze worden uitgedeeld in ziekenhuizen.CREAPOWER_logoS (12K)
´